Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски учени отгледаха агнета в изкуствена утроба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски учени използваха изкуствена утроба, за да отгледат ембриони на агнета. Технологията наподобява условията в истинска майчина утроба и лекарите се надяват в бъдеще да я адаптират и прилагат в помощ на преждевременно родени бебета.

Изкуствената утроба е направена от полиетилен и прилича на найлонов плик. Агнетата са продължили да растат и да се развиват в нея благодарение на амниотична течност в утробата, която е осигурявала всички необходими хранителни вещества. Още за функционирането ѝ обясни доктор Алън Флейк, който е ръководител на научния проект.

Тя работи с два основни компонента. Първият е система за циркулация, която преминава през апарат за обогатяване на кръвта с кислород, така че имаме връзка през кръвоносните съдове на пъпната връв, която позволява на кръвта да тече от ембриона през оксигенатора и обратно в ембриона. Това обменя кислород по начина, по който го прави и плацентата. Другият компонент е водната среда, която обгражда ембиона и му позволява да поглъща амниотична течност, както би трябвало да се случва по време на развитието, посочи хирургът Алън Флейк от детската болница във Филаделфия.

Около една на всеки десет бременности по света завършва с преждевременно раждане. При бебетата, родени преди 23-тата седмица, шансът за оцеляване е почти нулев, през 23-тата седмица е около 15 процента, а през 25-ата – около 80 на сто. Доктор Флейк и екипът му се надяват новата технология да увеличи вероятността за оцеляване на преждевременно родените бебета. Хирургът обаче признава, че са необходими поне десет години, преди изкуствената утроба да се прилага за човешки ембриони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна