Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекс Тилърсън: Диалог със Северна Корея е най-доброто решение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не изключва възможността за пряк диалог със Северна Корея по въпроса с ядрената ѝ програма. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за американското обществено радио NPR:

Очевидно това е начинът, по който ни се иска да решим проблема. Но Северна Корея трябва да реши, че са готови да говорят с нас за правилния план. И това не е просто да спрат където са сега за няколко месеца или за още няколко години и после да възобновят нещата. Това беше дневният ред през последните 20 години.

Целта, според американския държавен секретар, е една:

Ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Пределно ясно е: това е заявената политика на Китай, нашата политика, заявената политика на нашите съюзници в региона. И ще добавя, че ние направихме нужното - изнесохме нашите ядрени оръжия от Корейския полуостров. Време е Северна Корея да стори същото. Това е нашата цел, нашата единствена цел.

Планът на Северна Корея Тилърсън коментира така:

Ако се вслушате в севернокорейците и режима в Пхенян, тяхната причина да имат ядрени оръжия е, понеже вярват, че това е единственият начин да осигурят бъдещото съществуване на режима си. Това, в което искаме да ги убедим е: не ви трябват тези оръжия, за да осигурите съществуването на режима си. Ясни сме относно нашите цели. И точно толкова ясни относно това, което те не са. Не се стремим към смяна на режима, към сваляне на режима или усилено обединение на полуострова. Стремим се към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Това е напълно съвместимо с целите на други страни в региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна