Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече деца с астма и алергии в Стара Загора

| обновено на 02.05.17 в 11:57
Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

Заболяванията от астма и алергии в Стара Загора, особено сред децата, са се увеличи рязко през последните години. Това, според алерголога д-р Пламен Яковлиев, се дължи не само на фините прахови частици, но и на неизвестен замърсител на въздуха в града.

Официална статистика за ръста на астматичните и алергичните заболявания няма. Последното изследване е отпреди десет години и показва, че от астма в България страдат 8 на сто от хората, а за Стара Загора процентът е значително по-висок, твърди доктор Яковлиев:

Освен, че се подмладява, астмата става и все по-тежка. Това е свързано пак със замърсяването на атмосферния въздух, т.е. има и токсичен момент, не само алергични компоненти, най-вече замърсяване с неизвестен характер и с големия трафик.

Тежка е картината с тези заболявания и в региона на Източномаришкия басейн, където се намират въглищните топлоцентрали. Според Теодора Стоянова от „Грийнпийс“ трябва да се върви към затварянето на фабриката „Брикел“. Тя обясни:

Подобни брикети са една от основните причини за това битовото горене да има такъв голям дял като източник на замърсяване, защото наистина са с изключително лошо качество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна