Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: ЕС ще настоява за пълни права на европейците, които са във Великобритания към датата на Брекзит

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС ще иска доживотни права за гражданите си в Обединеното кралство, които постоянно пребивават там към датата на Брекзит. Това обяви главният преговарящ на Съюза Мишел Барние. Той обясни, че разговорите ще покрият не само хората в заварено положение, но и онези, които тепърва възнамеряват да си търсят работа във Великобритания. Правата си трябва да запазят и гражданите, които са пребивавали и работели на Острова в миналото:

В момента има над 4 милиона европейци, живеещи във Великобритания, както и британци, намиращи се в други европейски страни. Целта ни е тези мъже, жени и техните семейства да могат да продължат престоя си по същия начин до края на техния живот. Мандатът, който имам и който ще спазя в преговорите, засяга също правата на хората, които ще пристигнат утре в Обединеното кралство или които ще дойдат в последния ден преди Брекзит. Целта е тези хора да получат възможност да натрупат 5 години легален престой, за да кандидатстват за постоянно местожителство. Днес не мога да кажа какъв ще е резултатът от преговорите. Но съм решен да настоявам за запазването на тези права.

Законовата процедура по чл.50 от Лисабонския договор предвижда, че правото на ЕС спира да действа във Великобритания на 29 март 2019 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна