Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската прокуратура поиска доживотна присъда за трима българи, обвинени за смъртта на 71 мигранти

| обновено на 04.05.17 в 21:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарската прокуратура поиска доживотна присъда за трима българи и техния съучастник от Афганистан, обвинени за смъртта на 71 мигранти, които се задушиха в камион в Австрия през лятото на 2015 година, съобщи агенция Ройтерс. По информация на БНТ още седем българи са с по-леки обвинения по случая – за участие в банда за трафик на хора.

Българите са били част от банда, осъществила повече от трийсет курса през австрийско-унгарската граница между февруари и август 2015 година, твърди прокуратурата в унгарския окръг Бач-Кишкун. За тези шест месеца бандата, ръководена от 30-годишен афганистанец, успяла да превози в Австрия повече от 1200 бежанци. Транспортирането ставало в нечовешки условия, но донесло на трафикантите повече от 300 хиляди евро печалба.

По време на фаталното пътуване шофьорът – наш сънародник, чул воплите за помощ на заключените хора зад себе си, но получил нареждане от шефа си да не им помага. Камионът-ковчег бе изоставен край магистрала на австрийска територия, а още на следващия ден бандитите се опитали да превозят по същия начин още 67 души. Този път трагедията била избегната, защото мигрантите съумели сами да се освободят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени