Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източноевропейски престъпни групи организират трафик на жени за сексуална експлоатация и фиктивни бракове във Великобритания

Източноевропейски престъпни групи организират трафик на жени за сексуална експлоатация и фиктивни бракове във Великобритания, показа разследване на телевизията на Би Би Си.

В програмата, озаглавена „Хора за продан“, журналисти под прикритие разкриват добре разработен канал от престъпни източноевропейски банди за трафик на жени в шотландския град Глазгоу. Конкретно са визирани Словакия и Румъния, като най-често прехвърлените от там жени са принуждавани да сключват бракове с мъже, основно от Пакистан, които чрез брак с гражданки от ЕС могат да кандидатстват за жителство в Обединеното кралство. Жените от тези държави са примамвани лесно с фалшиви обещания за по-добър живот във Великобритания. Анджелика Молнар, която завежда отдел в Европол, занимаващ се с трафика на хора, бе цитирана да казва, че след фиктивните бракове жените продължават да са под контрола на трафикантите, като освен че се превръщат в домашни прислужници на мъжете им, често са изнасилвани и сексуално експлоатирани от сънародници на трафикантите. Журналистите са заснели къща в Източна Словакия, използвана като транзитен пункт от трафикант, който води там момичета, които след няколко дни прехвърля в Глазгоу за фиктивни бракове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна