Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние ще работи за избягване на твърда граница след Брекзит

Снимка: БТА

В ирландския парламент в Дъблин главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че ще работи усилено за избягването на „твърда граница“, след като Великобритания напусне ЕС. 

Барние каза пред ирландските парламентаристи, че е негово задължение да говори истината и че напускането на Великобритания ще има последици. Французинът допълни, че митническият контрол е част от управлението на границите на ЕС и това означава, че когато Великобритания напусне, границата между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, ще се превърне и в митническа граница. 
Британското и ирландското правителства вече обявиха, че не искат връщане на митническите постове по границата, а в насоките на ЕС за преговорите се настоява за гъвкав и креативен подход по граничните и митническите въпроси. Мишел Барние изтъкна днес, че каквото и да се случи на преговорите, нищо не трябва да излага на риск мира. Той увери депутатите, че в преговорите за Брекзит интересите на Република Ирландия са интереси и на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна