Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни минни отпадъци се използват нерегламентирано

Селски път, настлан с минни отпадъци
Снимка: Добромира Мицева

Еколози обявиха, че се замърсява почвата в района на Пловдив и Пазарджик с тежки метали. Според тях това се дължи на извозването на минни отпадъци от мина "Влайков връх". Сигнал е подаван до различни български инстанции и предстои да бъде внесен и в Европейския парламент.

Активистите от "Български център за зелена икономика" и Партия "Зелените" твърдят, че камъни от рудника се изсипват по селски улици, но според наредбата за минни отпадъци те не могат да се използват като строителен материал, а трябва да стоят депонирани в съоръжения.

В минните отпадъци от мина "Влайков връх" се съдържат 15 тежки метала, сред които и манган. Тези метали могат да се просмучат в почвата и са поразяващи за човешкото здраве, изтъкна Стоян Кънев от Центъра за зелена икономика.

От есента на миналата година е сезирано многократно Министерството на околната среда и водите и до Министерството на енергетиката.
От Радио София потърсихме за коментар и представител на фирма "Трейс", която извозва отпадъците, но не успяхме да се свържем.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна