Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц с призив за предсрочни парламентарни избори в Австрия

Себастиан Курц
Снимка: БГНЕС

За предсрочни парламентарни избори в Австрия настоя външният й министър Себастиан Курц. Това стана ден след изненадващата оставка на вицеканцлера и лидер на дясноцентристката Народна партия Райнхолд Митерленер, предаде Ройтерс.

30-годишният Курц е фаворит да наследи Митерленер на партийния пост. В такъв случай, според социологическите сондажи, Народната партия ще се изкачи от трето на първо място по популярност сред електората. В момента води крайнодясната Партия на свободата, следвана от социалдемократите на канцлера Кристиан Керн.

Курц, който е обвиняван от много членове на управляващата широка коалиция, че е по-радикален и от крайната десница, заяви, че е крайно време 10-годишното партньорство по сметка със социалдемократите да бъде прекратено.

Очаква се новият лидер на консерваторите да стане ясен в неделя. Курц засега не отговаря на призива на Керн да остави правителството да изпълни мандата си до редовните избори през есента ан 2018 година. Възможно е Керн да предложи на парламента да одобри правителство на малцинството.
Междувременно австрийският канцлер Кристиан Керн отхвърли призива на външния министър Себастиан Курц за предсрочни избори.
Ако Курц не желае да продължава по този начин, редно е да напусне поста си веднага, а ние ще се опитаме да търсим решения, каза социалдемократът Керн в интервю за вестник "Ди Пресе". И даде да се разбере, че ще се опита да формира правителство на малцинството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени