Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеобща теория на вдъхновението

Снимка: pixabay.com
Ако потърсите думата "наука" в google, ще ви излезе статия със следното начало: Наука в най-широкия класически смисъл е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката.

За да не разчитате на google, за да си обяснявате света, обаче, е добре да получите образование, което по-скоро да отговаря на въпроса "Защо?", а не толкова на въпроса "Какво?". И именно, за да дадат възможност на децата да получат достъп до такъв подход, група учени, инженери и експерти в различни области на науката създават Фондация "Университет за деца". Дейността си стартират преди 5 години с летни академии, първоначално по роботика, а след това по химия, физика, биология, програмиране, електроника. В тези академии децата от прогимназията получават възможност да изследват научното знание на практика, а и да се срещнат с хората, които създават наука  в България.

Днес лектори в академиите, а и в целогодишните съботно-неделни курсове на Университета, са водещи преподаватели от Биологическия, Физическия, Химическия факултет на Софийския университет, както и от университета във Велико Търново.

Често учениците кандидатстват след седми клас за профилирана паралелка, подтикнати от някакъв вид трендове, но рядко разбират защо са избрали тази наука. И често се демотивират след това, казва Явор Киряков, един от създателите и преподавателите в Университета за деца.
Трябва да вдъхновяваш детето, да го окриляваш. И друго, което се пропуска често, е, че аз не мога да обясня толкова добре един биологичен феномен, колкото може да го обясни едно дете, което го е разбрало със собственото си съзнание, на свой връстник. Затова залагаме и на така наречения подход "преподаване от деца на деца", продължава Явор.

Животът трябва да е забавен. Ако някой не смята живота си за интересен и забавен, аз му съчувствам. Аз мога да кажа, че ако обичаш работата си, ти ще намериш начин да си добре платен
. Затова обаче трябва да намериш себе си и това, което те вдъхновява. А защо да не го потърсиш в необятния свят на науката.

Oще за дейността на инкубатора за вдъхновение "Университет за деца" - вижте във видеото.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна