Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки родители и деца посетиха Училището за астма

Снимка: http://loeberne.dk
Десетки родители и малки пациенти се включиха в Училището за астма в Клиниката по педиатрия на Александровска болница. Обучението беше с акцент правилен режим на използване на инхалаторна техника за контрол на заболяването. А екипът, ръководен от проф. Пенка Переновска, провежда обучение и на медицински специалисти, заради допускани грешки при избора на тази техника.

За лечението на едно от водещите белодробни заболявания - астмата, ключово значение има именно инхалаторната терапия - метод, при който лекарствените вещества достигат директно до структурите на дихателната система. Но само при правилна употреба, подчерта пред Радио София доц. д-р Гергана Петрова от педиатричната клиника. По думите й, обаче дори медицински специалисти допускат грешки при избора на инхалатори. Именно различните грешки при използването на определен вид инхалатор, могат напълно да обезмислят лечението, категорична е доц. Петрова:

Самата техника на инхалиране за различните устройства е различна. Има такива, които изискват хубаво издишване и захапване на устройството и хубаво, дълбоко вдишване, бързо и рязко. Други устройства пък изискват бавно вдишване, а не бързо и рязко.

Още информация за правилното приложение на лекарствените вещества за астма очаквайте в предаването ни "Часът на здравето" в събота след 11 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна