Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Индия продължават борбата срещу глобалното затопляне

Макрон-Моди

Франция и Индия ще продължават да си сътрудничат в борбата срещу глобалното затопляне. Това декларираха в Париж президентът Еманюел Макрон и премиерът Нарендра Моди, чиято страна е трета в света по емисии на парникови газове, предаде Ройтерс.

Индия не само ще изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, а дори ще направи повече, декларира Моди:

Всъщност става въпрос за защита и нова надежда за бъдещите поколения. Не е само в името на опазването на околната среда, а за общата ни отговорност да се грижим за майката Земя.

Еманюел Макрон, който се изяви като водещ критик на решението на Доналд Тръмп да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение, повтори позицията си:

Искам още веднъж да кажа, че Франция е напълно решена да се бори срещу глобалното затопляне в изпълнение на Парижкото споразумение и отвъд него. Убедени, че Франция и Индия могат да направят много по въпроса.

Макрон съобщи, че до края на годината ще посети Индия за среща на върха на Международния слънчев алианс. Началото на тази инициатива беше поставено през 2015 година в Париж с цел мобилизиране до 2030г. на поне 1000 милиарда долара инвестиции в производството на енергия от соларни панели в над 100 държави, разположени напълно или отчасти в тропическите зони.

Снощи френският президент прие в Елисейския дворец Майкъл Блумбърг. Бившият кмет на Ню Йорк декларира, че Съединените щати ще се придържат към Парижкото споразумение, въпреки Тръмп. Това ще става на ниво щатски и градски власти с подкрепата на корпорации и университети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна