Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение е обявено за село Шишманци

Завод за отпадъци в пловдивското село Шишманци
Снимка: Николай Миланов

Частично  бедствено положение е обявено за село Шишманци.

Заповедта на кмета на община Раковски Павел Гуджеров е  издадена за спокойствието на хората и ще бъде отменена след пълното потушаване на огъня в склада за пластмасови и хартиени отпадъци, който се намира до екозавода.

Междувременно от  Регионалната екоинспекция съобщиха, че ще  бъде издаден  акт за административно нарушение на фирмата, наела склада, заради  засечени в документацията нарушения в отчетността.


Директорът на Инспекцията Стефан Шилев подчерта, че фирмата е получила лиценз миналата година и е наела склада за съхранение на смесени горивни отпадъци, картон и хартия. Той допълни, че ако бъдат установени и други нарушения, тя ще бъде санкционирана, като размерът на глобата варира между 2 и 20 000 лева. Отчита се постъпателно намаляване на изследваните стойности на атмосферния въздух, като в района на Шишманци и Белозем замерванията ще продължат. 

Всички 26 наблюдавани показатели са в рамките на нормалното. Остава обаче в сила призивът на екоспециалистите хората да стоят навън колкото се може по-малко, защото макар и да не се засичат стойности над допустимите за качеството на въздуха, миризмите са сериозни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна