Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри от ЕС преговарят за реформата на Дъблинската система за прием на бежанци

Снимка: БГНЕС

Вътрешните министри от ЕС ще направят последен опит за споразумение по реформата на Дъблинската система за прием на бежанци под председателството на Малта. Миналия декември лидерите на 28-те правителства обещаха да се договорят по въпроса до юни месец тази година, но съгласие все още няма. 

В началото на заседанието в Люксембург малтийският посланик в ЕС Марлен Боничи коментира:

Работихме усилено по всички предложения за обща европейска система за убежище. Все още се надяваме, че ще съобщим добри резултати до края на председателството.

Страните от Вишеградската четворка все още блокират предложението за автоматичен механизъм за квотно разпределение на бежанци, който да се активира в случай на кризисен наплив по външната граница. 

България настоява отговорността за обработката на молбите за убежище да не бъде на държавите на първа линия, както е в момента. 

Комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че всичко сега е в ръцете на министрите за окончателно решение:

Сегашният Дъблински регламент е юридически жив, но практически е мъртъв. Нужен ни е нов, по-честен Дъблин, основан на солидарност и отговорност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна