Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EС настоява британците да не отлагат началото на преговорите за излизане от общността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз настоява британците да не отлагат началото на преговорите за излизане от общността. 

Преговорите по Брекзит трябва да започнат веднага щом Обединеното кралство е готово, написа главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Неговият началник – председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер – коментира при посещението си в Прага, че преговорният процес първо трябва да започне, преди да се говори за удължаването на неговия срок:

Очакваме посетители от Лондон. Надявам се да няма повече забавяне на тези преговори, които отчаяно чакаме да започнем. Резултатите от британските избори не трябва да окажат влияние върху преговорите.

Не знаем кога започват преговорите, но знаем кога приключват, предупреди в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Постарайте се да избегнете провала на сделката заради липса на преговори, призова полякът.

Правата на гражданите не са гарантирани, докато не започнат преговорите, това създава още несигурност за милиони, допълни ръководителят на Европарламента Антонио Таяни.

Според чл. 50 от Лисабонския договор Великобритания ще напусне Съюза през 2019 г., независимо дали има споразумение за условията по раздялата или не. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна