Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспех на преговорите за Дъблинските правила

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата на ЕС не спазиха обещанието си да се споразумеят за нов механизъм за прием на бежанци до края на Малтийското ротационно председателство. На последното заседание на вътрешните министри в Люксембург, ръководено от Малта, отново нямаше мнозинство за реформата на Дъблинския регламент.

Правителствените лидери на ЕС обещаха миналия декември, че до 6 месеца ще има споразумение по предложението за автоматичен механизъм за квотно разпределяне на бежанци. Планът е той да се задейства при внезапен миграционен наплив в някоя от държавите по външните граници на съюза. Вишеградската група и още няколко страни обаче блокират приемането му с квалифицирано мнозинство.

Германският федерален министър Томас де Мезиер изрази разочарованието си и поиска релокацията да се обвърже с преговорите за следващата бюджетна рамка на съюза, която разпределя еврофондовете за Източна Европа:

Не виждам шанс за споразумение при сегашния стил на преговори. Солидарността и Дъблинската реформа остават задължение на Естонското ротационно председателство и ще бъдат обвързани с други въпроси като бюджета на ЕС.

Полша няма да се огъне под натиска, коментира министърът на вътрешните работи на страната Мариуш Блашчак и определи идеята за квотно разпределяне на бежанци като неефективна:

„Моя работа е да гарантирам сигурността на поляците. Днес обсъждахме как мюсюлманските общности в Западна Европа да се отърват от радикализма. Става дума за Франция, Германия, Белгия, Швеция. Причината това да не засяга Полша днес, е че от октомври 2015 управлява партията Право и справедливост и ние не изпълнихме вредното решение за прием на мигранти. То насърчава трафикантите и ще доведе до прилив на ислямски терористи.

Министрите приеха общ подход по новите антитерористични мерки за контрол на паспортите на чужденци на граничните пунктове и оперативната съвместимост на Шенгенската информационна система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна