Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Тереза Мей да обяви състава на новия си кабинет

| обновено на 10.06.17 в 11:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се Тереза Мей да обяви по-късно днес нейния кабинет след консултации със северноирландските юнионисти, които подкрепиха Консевративната партия за сформиране на ново правителство, на фона на критики за неубедителното представяне на консевраторите в извънредните общи избори, в които Тереза Мей загуби мнозинството си в парламента.

В ход са преговори между Консервативната партия и северноирландската Демократична Юнионистка партия. Лидерът на юнионистите Арлийн Фостър потвърди.
 
Премиерът говори с мен сутринта и ще започнем дискусии с консерваторите, за да установим как е възможно да внесем стабилност в страната.

Торите спечелиха 318 места в новия парламент и с помощта на 10-те места на юнионистите те ще получат минималното работещо мнозинство от 326 депутати в новия парламент. Все повече политици обаче, включително консерватори, са скептично насторени дали нова коалиция ще бъде достатъчно функционална.

Лидерът на консевраторите в Шотландия Рут Дейвидсън изрази резерви срямо Демократичнана Юнионистка партия, която е против еднополовите бракове, а това е част от политиката на консерваторите. А лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън е напълно против управлението на торите

Ще работим с други партии, ако изобщо е възможно да попречим на торите да управляват.

Очаква се всички основни министри от предишния кабинет, като Филип Хамънд, Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Амбър Ръд, да запазят постовете си. Все още не известно обаче каква е цаната, която ще поискат северноирландските юнионисти за подкрепата, която дават на Тереза Мей. Някои експерти предричат, че дните на Тереза Мей като премиер са преброени.


Мей е получила телефонни обаждания от американския президент Доналд Тръмп и президента на Франция Еманюел Макрон, които са я поздравили за победата. Информационните агенции цитират коментар на Тръмп, че резултатите от изборите във Великобритания са "изненадващи".

Мей е решена да състави правителство, въпреки че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин я обвинява, че не е способна да укрепи британските позиции в преговорите за Брекзит и я призовава да подаде оставка.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна