Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удар в носовия пилон на фрегатата „Дръзки” е най-вероятната причина за инцидента с хеликоптера

| обновено на 10.06.17 в 18:15
Дръзки

Като „Черен ден за флота и за държавата“ определи вчерашния 9 юни флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море-2017". В рамките на това учение вчера падна боен хеликоптер "Пантер" и загина командирът на екипажа му - майор Георги Анастасов. Останалите двама пилоти са във Военноморската болница във Варна и са добре  Спасителната операция е започнала незабавно, а в нея са участвали екипи от лекари, моряци и водолази, посочи флотилен адмирал Чобенков.

Само в рамките на 7 минути, корабната лодка на фрегата  „Дръзки“ – Зодиак, беше на вода и на ход с лекар и водолаз – старши лейтенант Димитър Бахчеванов е на борда. Скача водолазът във водата. Първият човек – бордовият механик Павел Симеонов, вече беше извън вертолета. Първо него прибират на  борда на лодката. В същото време патрулен катер прибира и втория пилот – кап. Апостолов. Остава пилотът, който е под вода. Втори път влиза водолазът. Държа да отбележа, че вертолетът плаваше и около него имаше разпръснат керосин. Рискувайки собствения си живот,  пречупва една от вратите на вертолета, разкопчава летеца и го вади. Реанимацията започва още в „Зодиак“. Качват го на кораба. Сърдечен масаж, адреналин.. За съжаление, без признаци за подобрение.

Вицеадмирал Владимир Евтимов даде висока оценка за организацията  на извършените аварийно-спасителни дейности на море, а водолазът, участвал в спасяването на пилотите, ще бъде награден от министъра на отбраната.

Най-вероятната причина за инцидента с хеликоптера "Пантер" е удар в носовия пилон на фрегатата „Дръзки” по време на тактическото учение „Черно море-2017”, според информация от щаба на Военноморските сили във Варна. Комисията, която разследва авиоинцидента, ще се произнесе до месец.

Благодарение на професионализма на майор Георги Анастасов и на бързите и адекватни действия на водолазите и моряците по време на спасителната операция е предотвратена по-голяма трагедия,  каза командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев:

Действията му са наистина да спаси, да не падне вертолетът върху кораба, защото вертолетът можеше да падне и да има десетки жертви. Второто което е, че е направил всичко възможно да даде шанс на своите колеги и другари.

Вицеадмирал Емил Евтимов посочи, че до произнасяне на комисията се спира експлоатацията на вертолетите "Пантер", а с пилотите ще работят психолози:

Този месец аварийно-спасителното осигуряване на море е поето от военно-въздушните сили на Република България с вертолети "Кугър", на които са преразпределени зони за дежурство.

Експертите изключиха като причини за инцидента влошените метеорологични условия и техническа неизправност на вертолета, който още снощи е транспортиран до пункта за базиране в морската столица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна