Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С военни почести в Ямбол бе изпратен загиналият пилот на хеликоптер майор Георги Анастасов

| обновено на 11.06.17 в 18:28
Снимка: БГНЕС
С военни почести в родния му град Ямбол беше погребан  майор Георги Анастасов, който загина при инцидент с хеликоптера "Пантер" по време на военно учение.
Eдва ли е имало пилот, на чиито гърди да е греела по- ярко значката със златните крила на Българската военноморска авиация - с тези думи командващият Военноморските сили контраадмирал Митко Петев се обърна към семейството, роднините, колегите и приятелите на трагично загиналия пилот по време на траурния военен ритуал:

Остана верен на дълга до последната си секунда, затова нека да останем верни на неговата душа.

Макет на хеликоптер, снимка на хеликоптера, който майор Георги Анастасов е управлявал, военни награди и отличия го съпроводиха през последният му път. На гробището в Ямбол да се простят с него дойдоха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командването на военноморските сили, колеги пилоти от всички бази в страната, роднини и приятели. Министър Каракачанов заяви, че със смъртта на майор Анастасов, България е изгубила един от най добрите си пилоти на хеликоптери. На въпрос, възможно ли е човешка грешка да е причинила инцидента в Черно море, министър Каракачанов бе категоричен.

Нека това да  го кажат специалистите. Определено не може да се говори за технически причини, а още по малко може да се говори за лоша подготовка на пилота.

Според Каракачанов, първите резултати от разследването на катастрофата ще станат ясни след около 30 дни.

Разследването се води от военна полиция и военноморските сили. 

Към българските войни, които служат в българската армия и са в изключително тежки условия, мога да изразя своето уважение и поклонение, но въпреки това българските военни са много по-добре подготвени от някои наши  партньори. Нека продължат да носят службата си гордо, защото България има нужда от тях, каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени