Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след убедителното представяне на партията на Макрон на вота в неделя

| обновено на 12.06.17 в 09:43
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противниците на френския президент Еманюел Макрон се опасяват, че след убедителното представяне на партията му на първия тур от парламентарните избори няма да има място за дебат в парламента и демокрацията ще бъде потъпкана, предаде Ройтерс. Според окончателните резултати "Република напред" и съюзниците ѝ печелят 32,3 процента от гласовете.

Не е нито здравословно, нито желателно президент, избран само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство, заявиха от Социалистическата партия.

Консервативните "Републиканци" изразиха безпокойство от концентрирането на власт само в една партия и призоваха поддръжниците си да се мобилизират за решаващия втори тур идната неделя. Редица френски политици изказват и съжаление за ниската избирателна активност от 49 процента. 

Ако французите не променят нагласите си до балотажа идната неделя, партията на президента Макрон ще има между 400 и 440 места в 577-местния парламент. Една от привърженичките на "Република напред" посочи:
Щастливи сме от резултатите, но трябва  да чакаме потвърждението следващата седмица.

Традиционните партии понесоха историческа загуба. "Републиканците" на Франсоа Фийон получиха 21,5 процента, социалистическата партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от едва 9,5 на сто. Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на  Жан-Люк Меланшон събра 11 процента, а  Националният фронт получи едва 13,2 на сто . Пред свои привърженици лидерът на фронта Марин льо Пен критикува избирателната система в страната:

Избирателната активност на тези избори беше изключително ниска, което е притеснително. След избирането на Еманюел Макрон тези парламентарни избори не предизвикаха ентусиазъм сред французите, които повече от всякога изглежда не се интересуват от политика. Това катастрофално въздържание трябва да повдигне въпроса за системата за гласуване, която държи милиони наши граждани настрана от избирателните урни и от истинско представителство, каза Льо Пен пред свои привърженици в град Енен-Бомон, в северната част на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени