Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокоение на европейските дългови пазари след парламентарните избори във Франция и местните избори в Италия

Изгледите за убедителна победа на партията на френския президент Еманюел Макрон на втория кръг на парламентарните избори следващата неделя и поражението на популисткото движение "Пет звезди" на Бепе Грило на проведените през уикенда местни избори в Италия доведоха до отслабване на политическо напрежение на дълговия пазар в еврозоната и до спад на доходността на еврооблигации към многомесечни дъна.

Партията на френския президент Макрон "Република, напред!" спечели убедително първия тур на парламентарните избори в страната, проведен в неделя, като според окончателните резултати президентската формация и съюзникът ѝ МоДем вземат 32,3 процента от гласовете. За сметка на това традиционните партии понесоха историческа загуба. Това предполага, че партията на новия френски президент е на път да спечели дори абсолютно мнозинство от между 400 и 444 депутатски места в 535-местния парламент на страната на балотаж следващата неделя.

Изгледите за предстояща убедителна победа на партията на Макрон провокираха интерес за покупки на френски облигации, което доведе до намаляване на тяхната доходност. Днес доходността на 10-годишните френски дългови книжа се понижава с 3,5 базисни пункта към 0,615%, достигайки най-ниско ниво от ноември 2016 година насам, като в същото време техният лихвен спред с аналогичните 10-годишни немски облигации се сви до около 36 базисни пункта от 39 пункта в петък. Очакваното спечелване на три четвърти от депутатските мандатите от страна на партията на най-младия в историята френски президент ще даде възможност на Еманюел Макрон да осъществи обещаните от него реформи в подкрепа на френския бизнес.

Междувременно кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" заяви в понеделник, че тя най-вероятно ще повиши своите оценки за перспективите пред икономическия растеж във Франция и на цялата еврозоната с оглед на изгледите за убедителна победа на партията на Макрон на втория тур на парламентарните избори на 18-и юни.

В същото време има интерес за покупки на италиански облигации, което води до понижение и на тяхната доходност, след като популисткото движение "Пет звезди" на Бепе Грило претърпя доста сериозно поражение на проведените в неделя местни избори в няколко региона на Италия. Движението "Пет звезди" се оказа чак трета или дори четвърта политическа сила на мастните избори в Палермо, Верона, Парма, Катанзаро, Таранто, Акила и не на последно място в Геноа, където е домът на неговия лидер Бепе Грило. В същото време управляващата коалиция център-дясно и център-ляво е на път да спечели балотажа в редица от италианските региони на втория тур на кметските избори, който ще се проведе на 25-и юни.

Местните избори сякаш представляват генерална репетиция преди парламентарните избори в Италия, които поне на този етап трябва да се проведат през май 2018 година и резултатите от тях могат да отслабят опасенията на финансовите пазари в еврозоната и в целия ЕС за спечелване на националния вот от популисткото антиевропейско движение на Бепе Грило.

Днес доходността на 10-годишните италиански облигации се понижава с 8 базисни пункта към 2,01%, достигайки най-ниско от края на януари насам, докато лихвеният им диференциал с немските книжа се сви рязко до около 175 пункта (лихва на италианските облигации с 1,75% над тази на германските книжа) –
най-ниски лихвен спред от края на месец май. Трябва да се има предвид, че доходността на италианските дългови книжа приключи петъчната търговия с най-солиден седмичен спад от началото на годината след информация. Това стана факт след новината, че парламентарно представените партии на Апенините не са успели да постигнат споразумение относно нов изборен закон, което намалява значително вероятността за провеждане на предсрочни избори.

Сигналите за стабилност и за запазване на проевропейската насоченост в две от най-големите икономики от еврозоната допринасят за отслабване на напрежението и в останалата т.нар. "периферия" на дълговия пазар в еврозоната, като доходността на 10-годишните португалски облигации се понижава към 9-месечно дъно от 2,97%, а на аналогичните испански книжа – до най-ниско ниво от януари насам около 1,39%.

Всичко това идва на фона на по-силен икономически растеж в региона на единната валута и след индикации от страна на ЕЦБ след нейното последно заседание през миналата седмица, че тя не обмисля скорошен отказ от агресивната си парична и лихвена стимулираща политика. Според редица анализатори и икономисти има продължаващо подобрение на бизнес доверието в еврозоната при отслабващи политически рискове. Икономическите данни са силни, докато ЕЦБ запазва стимулиращата си парична политика, което според мнозина от тях е сценарий за "златна среда" за европейския пазар на облигации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени