Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ се обявиха срещу арестуването на Навални

Навални беше осъден от московски съд на 30 дни арест заради нарушаване на разпоредбите за организиране на митинги

| обновено на 13.06.17 в 08:39
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати се обявиха срещу арестуването на руския опозиционен лидер Алексей Навални и участници в демонстрации срещу корупцията в Русия, проведени в Москва, Санкт Петербург и други градове, и настояха за незабавното им освобождаване.

Навални беше осъден от московски съд на 30 дни арест заради нарушаване на разпоредбите за организиране на митинги. По този повод той заяви:

Това беше първият път, в който бях задържан на входа на дома ми. Постоянно говорят за това, но това беше първият път. Разбира се, че не го очаквах, въпреки че – да, случва се постоянно на други, но за мен беше първият път. Не видях със собствените си очи, но и в Москва, и в Санкт Петербург акциите бяха големи и на двете места властите направиха всичко възможно, за да намалят броя на участниците, всъщност да възпрат и двете прояви. Радостен съм, че хората излязоха, горд съм, че съм част от това движение, в което смели хора не се страхуват да излязат по улиците – дори при заплаха от задържане. Всичко, което се случи, отново ни показва, че големи групи хора не могат да бъдат потиснати. Че властите не могат да направят нищо с десетки хиляди по улиците. Следователно е наложително да продължим да вземаме участие в тези дейности, мирно. А ако те въпреки това не ни разрешават – трябва да излезем и да не чакаме разрешение.

Данните за броя на участниците в акциите и задържаните вчера остават противоречиви.

Алексей Навални има намерение да се кандидатира за президентските избори в Русия догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма особени шансове да се пребори с Путин, който има много висок рейтинг, отбелязват информационните агенции. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени