Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съюз е готов да наложи глоба на Google за над 1 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Google е изправена пред налагането на глоба в размер от над 1 млрд. евро от страна на Европейската комисия заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките, съобщава в петък "Файненшъл Таймс".

Позовавайки се на две лица, запознати със случая, финансовото издание посочва, че европейските власти в Брюксел са готви с първото от трите си антитръстови решения относно практиките на компанията в Европа.

Наказанието, което се очаква да бъде обявено през следващите няколко седмици, може да надхвърли рекордната сума от 1,1 млрд. евро, платена на Intel през 2009 година като глоба за антиконкурентно ѝ поведение на пазара на компютърни чипове, съобщават източниците на "Файненшъл Таймс".

Антитръстовият орган на Европейската комисия отказа да коментира тази информация, но се позова на последните стъпки, предприети по делото срещу Google. През юли миналата година ЕК потвърди заключението си, че гигантът в областта на търсенето в интернет пространството е злоупотребил с господстващото си положение чрез системно благоприятстване на своите услуги за онлайн пазаруване при излизане на резултатите за конкурентни онлайн услуги в нейната търсачка. Тогава комисията даде на Google Inc. и на нейната компания-майка Alphabet Inc. срок от десет седмици, за да отговори на направените констатации.

През миналия месец пък агенция Ройтерс съобщи, че Google се е опитал да уреди споровете си с ЕС на три пъти през последните шест години, но двете спорещи страни така и не се успели да постигнат компромис.

На този етап представител на технологичния гигант не коментира днешната информация на "Файненшъл Таймс". Преди време Google Inc. защити своите практики, заявявайки, че делото на Европейската комисия не се вписва в реалността на това, как повечето хора пазаруват онлайн.

Трябва да се има предвид, че Европейският съюз наложи поредица от значителни по размер санкции на големи американските компании, одобрени от Маргрете Вестегер – европейският комисар, отговарящ за конкуренцията в рамите на Съюза.

През миналата година антитръстовият орган на ЕС наложи глоба от цели 13 млрд. евро на Apple Inc. във връзка с данъчно споразумение на световния гигант, произвеждащ iPhone, с Ирландия, което според европейското законодателство обаче представлява държавна помощ. Това предизвика обвинения, че ЕС е предприел агресивна антиамериканска позиция.

По-рано тази седмица Брюксел откри три отделни нови официални разследвания във връзка с практиките на лицензиране и на разпространение в Европа на големи компании като Nike Inc., Sanrio Co. и Universal Studios.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени