Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400-420 млн. лв. ще бъдат заделени за проектите за канализация в София

Кметът на район “Витоша” инж. Теодор Петков (вляво) в импровизироното студио на "Радиоприемница"
Снимка: Добромира Мицева
Ресурс от 400-420 млн. лв. ще бъде заделен за реализиране на проектите за канализация на Столичната община. Това заяви в изнесеното студио на “Радиоприемницакметът на район “Витоша” инж. Теодор Петков. За проблема с канализацията, който от години стои нерешен, Петков отбеляза, че “това е един всеобхватен процес, по който се работи”.

В Симеоново, например, преди години са били изградени главни колектори. Столичната община със собствения си бюджет няма възможност да изгражда такова скъпо съоръжение, обясни кметът. Това е и причината да се разчита основно на европейските програми. За да участва по тези програми, Столичната община трябва да е направила прединвестиционно проучване. То се извършва с инвестиране и от страна на Министерство на околната среда и водите в размер на 4.2 млн. лв. и самоучастие.

Процесът вече е на етап избиране на изпълнител на това проучване, което трябва да стане до края на 2018 г. Така изграждането на канализацията може да стане най-рано през 2019 г. Освен това трябва да са приключили и всички отчуждителни процедури по трасето на канализацията, обясни Петков.
Снимка
През тази година, благодарение и на жителите на селата Владая и Марчаево е постигнато и подобряване на обслужването на транспорта в района, каза още Петков. По думите му вече има нови автобуси с номера 63 и 64. Общината подменя парка, но това е скъп и бавен процес, тъй като 20 години не са били купувани автобуси.

В район “Витоша” са необходими специални автобуси, тъй като обстановката там особено зимата, е по-сложна, обясни кметът. Той каза също, че е започнала процедура в Столичния общински съвет за изграждане на нови спирки и навеси, които са обвързани с реклама и ще се поддържат от концесионер. Това е и причината да не се правят в момента инвестиции в спирконавесите, обясни районният кмет. 

За още подробности по темата - чуйте разговора на Златина Йовкова с кмета Теодор Петков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна