Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е ясна причината за сблъсъка между американски военен кораб и търговски съд край Япония

Американският военен кораб "Фицджералд" след сблъсъка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още не е ясна причината за сблъсъка между американски военен кораб и търговски съд, плаващ по филипински флаг, край бреговете на Япония. Малко преди инцидента филипинският кораб направил рязък завой на 360 градуса, като причината за внезапната смяна на курса не е известна. Седем американски моряци остават в неизвестност след сблъсъка.

По последни данни, разрушителят "Фицджералд" е достигнал базата си в Йокосука на собствен ход 16 часа след сблъсъка. Основен фокус на японските и американските власти към момента е да открият моряците, които все още са в неизвестност.

Сблъсъкът между един от най-модерните бойни кораби в света и контейнеровоза, плаващ под филипински флаг, стана по-рано днес в много натоварен район на изхода на Токийския залив. Въпреки, че инцидентът се случи в тъмната част на деня, остава неясно как и защо разрушителят, който е екипиран с модерни радарни системи, не е успял да реагира навреме. Трима американски моряци са евакуирани, докато никой от филипинския екипаж не е пострадал.

Пораженията по разрушителя са значителни, част от външната обшивка на десния борд и укрепващия я набор са нарушени, включително и под ватерлинията, което е предизвикало наводняване на няколко отсека. Военноморският кораб бе наскоро ремонтиран за около 21 милиона долара.

Районът на сблъсъка е един от най-натоварените райони в Азия, защото хиляди товарни кораби акостират в пристанищата на Токио и Йокохама всеки ден. Миналият месец друг американски военноморски кораб се сблъска с южкокорейски риболовен съд, но без да има пострадали.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна