Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за статута на европейските граждани в Обединеното кралство – основен в преговорите с ЕС

| обновено на 19.06.17 в 08:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес Великобритания започва да преговаря с ЕС за условията по нейното напускане на общността.
Първата среща между преговорните екипи на двете страни ще започне по обед българско време в Брюксел и ще продължи до вечерта.

Преговорите по Брекзит ще започнат с въпроса за статута на европейските граждани на територията на Обединеното кралство, както и на британците, живеещи в различни страни на Стария континент.

27-те еврочленки ще настояват всички техни граждани, независимо дали работят или не, да запазят правото си на постоянно пребиваване, ако живеят във Великобритания към датата на влизане в сила на споразумението за Брекзит.

Различни работни групи в рамките на преговорите ще обсъждат още формулата, по която ще се изчислят финансовите задължения на Лондон към деня на напускане, както и запазване на отворени граници между Ейре и Северна Ирландия.

След първия кръг преговори се очакват изявления за медиите от ръководителите на делегациите Мишел Барние и Дейвид Дейвс.

Според член 50 на Лисабонския договор преговорният процес ще продължи по-малко от две години.

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази мнение, че е възможен "мек" Брекзит, при който Великобритания да остане част от единния европейски пазар.

Условието е обаче Лондон да запази свободното движение на работна сила.

По повод започващите преговори, Габриел уверява, че те ще се водят честно. Това означава да се запазят британците колкото може по-близо до Европейския съюз, но никога с цената на разделение между останалите 27 страни-членки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна