Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернет обществото не пречи на младите хора, а им помага

4
Марияна Бакърджиева
Снимка: Луиза Лазарова

Един от събеседниците в неделното ни "Радиокафе" беше Марияна Бакърджиева - председател на Асоциацията на учителите по Български език и литература, преподавател в 9-а френска езикова гимназия (ФЕГ) „Алфонс дьо Ламартин". Бакърджиева е категорична, че правилното професионалното ориентиране е много важно за младежите:

Имаме часове на класния ръководител, в които каним интересни личности, които имат различни професии. От значение са и отворените дни на висшите учебни заведения за представянето на техните възможности за обучение на завършилите 12 клас. Едно от най-важните неща е учениците да бъдат информирани, какво могат да правят след завършване на средното си образование и към кои висши учебни заведения могат да се ориентират, за да продължат обучението си. Юнона Николова е ученичка в 11 клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, но вече се е ориентирала към бъдещата си професия, Кристиан Неделчев тази година е бил абитуриент, кандидатствал е в Юридическия факултет на СУ „ Свети Климент Охридски“, пише поезия за „Любовта и още нещо“, за любовта между хората или за онова, което ни прави живи, както казва самият Кристиан.

Чуйте как Юнона и Кристиан виждат реализацията си след завършване на Френската гимназия:


Петър Гьошев
е ученик в 11 клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, пише стихове, а вече има концепция и за роман. Петър Петровъщо е ученик в 11 клас, но вече се е ориентирал към търговското право и има ясна позиция за бъдещето си:



Елисавета Колева, родител на ученик в 11 клас: "Родителите трябва да балансират своята амбиция и желанията на децата им. В противен случай детето ще бъде изключително потиснато."
С Елисавета поговорим още за реализацията на младежите в България, мечтите и надеждите на децата, амбициите и емоциите на учениците и родителите, по време на кандидат-студентската кампания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна