Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовни измерения

„Нощта на трибадите“ от Пер Улув Енквист - неделя, 9 юли, от 16 часа

БНР Новини
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пиесата, която сте написал, не е съвсем ясна. На моменти изглежда прекалено правдоподобна, но на моменти изглежда неправдоподобна. Истината наднича през пролуките.
                                                                                                                                        „Нощта на трибадите“, Пер Улув Енквист

Пиеса от Пер Улув Енквист за Аугуст Стриндберг. Запис на спектакъла на Народен театър за младежта. Гледах го през 90-те години. Постановка на Красимир Спасов. Участват Мая Бабурска, Станка Калчева, Атанас Атанасов и Мариян Маринов. Когато го гледах, беше с участието на Никола Стефанов. Едно от най-силните ми театрални преживявания. Гледах този спектакъл няколко пъти, гледах и последното представление на Никола Стефанов, преди да замине за Америка – то беше изключително. Често, когато си мисля за театър, си мисля тъкмо за „Нощта на трибадите“. Една от най-добрите постановки на Красимир Спасов. Едни от най-добрите роли на Мая Бабурска, Станка Калчева и Никола Стефанов. (След заминаването му, в неговата роля влезе Атанас Атанасов, който участва и в радиоверсията на „Нощта на трибадите“.)
Става дума за първата съпруга на Стриндберг – Сири фон Есен, и за нейната любов с друга жена. Става дума за мястото на жената в света и въобще за жената – тема, която, както знаем, е основна в творчеството на шведския драматург. Става дума за човешката непредсказуемост, за тъмната страна на душата, за подмолите, за скритото, за тайното и за катастрофите, които предизвиква осветяването му... Става дума за човека. За живота. За необхватността на любовта.
За голям късмет, „Нощта на трибадите“ е съхранена във фонда на Радиотеатъра. Чуйте я!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна