Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската агенция по безопасност на храните:

Има разминаване в качеството на храните у нас и тези в Западна Европа

| обновено на 28.06.17 в 12:28
Снимка: Мария Димитрова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила разлика в качеството и съдържанието на едни и същи стоки, предлагани у нас и в други европейски държави. Съмнението, че големи световни производители предлагат продукти с едни и същи опаковки, но с различно качество на пазара в Западна и в Източна Европа, се потвърждава от получените данни, съобщава БНТ.

Преди около месец Агенцията започна проверка на 31 хранителни продукта от пет групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, месни, млечни и детски храни.

От едни и същи продукти, купени у нас и в Германия, разлики не са отчетени само при месните изделия, съобщи директорът на Агенцията Дамян Илиев пред бТВ, като уточни, че лабораторният анализ е доказал различие при млечните продукти, газираните напитки и детските храни.

При еднаква марка сирене, закупеното в Германия, то съдържа 0,2 % повече въглехидрати от закупеното в България. По съществена е разликата при маргарина - у нас той е със 70% мазнини, а в Германия - с 80%. Детският шоколад също е различен като съдържанието на шоколад и мляко в него в полза на германските потребители. Тревожна разлика е засечена и в детските пюрета, но доктор Илиев не уточни каква точно е тя.

Данни на сайта на институцията все още не са публикувани, така че потребителите не могат да се ориентират в детайлите при всички сравнени продукти, между които плодови сокове и енергийна напитки.

Експертът добави и че в наша полза е констатираното различие при произведено в Германия краве масло - за нашия пазар то съдържа 2%  повече мазнини. Илиев подчерта и че тези отклонения от гледна точка на европейското законодателство се считат за несъществени.

Разликите имат по-скоро морално-етичен характер, а има разлики и в цените на сравнените продукти. Информация за тях ще предостави министърът на земеделието Румен Порожанов след заседанието на МС.

Заради съмнения, че има разлика между продукти, продавани в Западна Европа и на българския пазар, от МЗХ също направиха анализ на петте групи храни, които и БАБХ проверяват. 

Бяха закупени продукти от Германия и Австрия, горе-долу от пет производителя, уточни по-рано министърът на земеделието.

Това е недопустимо, обидно и дори, според мен, нещо от времето на апартейда може би е останало – за едни храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа с друго качество,
коментира и премиерът Бойко Борисов, който преди месец обсъди темата на извънредна среща.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна