Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Вестниците в Сърбия пишат за приоритетите пред новото правителство на страната. Образованието и дигитализацията са сред водещите задачи пред новия кабинет в Западната ни съседка, формулирани от бъдещия премиер Ана Бърнабич, пише "Вечерне новости". Тя обещава също да работи за връщане на доверието на обществото в образователната система. Кандидатът за министър на отбраната Александър Вулин заяви в интервю за вестник "Сръбски телеграф", че ще се придържа към политиката на военен неутралитет, както и към тази за стабилност, формулирана и прилагана от президента Александър Вучич. Номинацията на Вулин за поста беше изненадваща заради критичното му отношение към НАТО и проруската му ориентация.

Към руския печат. Киев откри "руска следа" дори в компютърния вирус, атакувал Русия, пише "Взгляд" в коментар за вчерашната серия от кибернападения в ред страни. Вирусът порази десетки европейски предприятия и държавни структури, предимно в Русия и Украйна.
Напълно предсказуемо, без съд и следствие, украинският депутат Антон Герашченко от партията "Народен фронт" обвини руските тайни служби, посочва електронното издание. Герашченко каза в ефира на телевизия "112 Украйна", че атаката е насочена срещу украинските банки, медии, железници и телекомуникации. Според него това е нов пример за използване на кибератаки в хибридната война срещу Киев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна