Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските военни очакват битката за Мосул да приключи до дни

| обновено на 29.06.17 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракската армия очаква дългата битка за Мосул да приключи през следващите няколко дни. След осем месеца ожесточени градски боеве в Мосул иракските военни обявиха днес, че са поели контрола над джамията, където "Ислямска държава" обяви своя халифат преди три години. Бойците на джихадистите, които все още не победени, са блокирани в няколко квартала в Стария град на Мосул. Иракският премиер Хайдер ал-Абади е издал инструкции битката да бъде доведена до своя край, обявиха от кабинета му. Ставаме свидетели на края на фалшивата държава на Даеш, написа министър-председателят на английски в профила си в социалната мрежа "Туитър", използвайки арабското наименование на групировката.

Отвоюването на 850-годишната джамия "Ал Нури" е голяма символична победа за иракските сили, които се борят за освобождаването на Мосул, посочва Ройтерс. Градът служеше като столицата на "Ислямска държава" в Ирак.

Падането на Мосул ще бележи края на иракската половина от обявения от джихадистите халифат, въпреки че "Ислямска държава" ще продължи да контролира територия на запад и на юг от града. Столицата от групировката в Сирия - град Ракка, също е обсадена от военна коалиция, оглавявана от кюрдски бойци и подкрепена от САЩ.

Цената за отвоюването на Мосул обаче е огромна. Освен военни жертви, се смята, че има и хиляди загинали цивилни. Около 900 хиляди души избягаха от боевете в града и сега се намират в бежански лагери или при роднини и приятели. Останалите в града страдаха от недостиг на храна, вода и лекарства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна