Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнаха за първи път в Хамбург

Владимир Путин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата лична среща между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин доминира форума на Г-20. Двамата лидери твърдят, че искат да подобрят отношенията между Москва и Вашингтон, въпреки обвиненията, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ миналата година.

По-рано днес американският президент и руският му колега се видяха за първи път на живо в кулоарите на Г-20 и си стиснаха ръцете, а първата им лична среща започна преди минути с любезности и при огромен медиен интерес. Тръмп изрази задоволство от предстоящата комуникация.

С президента Путин обсъждаме различни теми и мисля, че върви много добре. Имахме някои много хубави разговори. Нямаме търпение да се случат много положителни неща за Русия, за САЩ, както и за всички засегнати. Чест е да бъда с Вас, каза Тръмп.

Уважаеми господин президент, с Вас сме говорили няколко пъти по телефона по много важни двустранни и международни въпроси. Телефонните разговори никога не са достатъчни. Ако искаме да напреднем по двустранните въпроси и да разрешим острите международни въпроси, определено ни трябват лични срещи. Много се радвам да се запозная с Вас и се надявам, че срещата ни ще доведе до положителни резултати, заяви Путин.

Въпреки огромното количество журналисти при откриването на разговорите, на тях освен Тръмп и Путин ще присъстват само още четири души - американският държавен секретар Рекс Тилърсън, руският първи дипломат Сергей Лавров и двама преводачи.

Тръмп и Путин всъщност имат различни позиции по редица международни въпроси. Вчера в речта си във Варшава Тръмп призова Москва да спре да дестабилизира Украйна. В публикация за германския вестник "Ханделсблат" преди началото на Г-20 Путин призова американските санкции, наложени му заради анексирането на Крим, да бъдат вдигнати. Руският лидер също силно подкрепя Парижкото споразумение за климата, докато американският президент реши да извади САЩ от него.
--

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна