Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки сблъсъци и размирици в Хамбург заради срещата на Г-20

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежка нощ на размирици и сблъсъци с полицията преживя германският град Хамбург, където се провежда срещата на върха на страните от Г-20.

На местната полиция се наложи, с подкрепата на специални части, да предприеме операция по силово разпръскване на леви екстремисти. По оценки на властите в района на форума са се събрали около 2000 агресивно настроени  активисти, които са потрошили и ограбили магазини. По улиците са се разгорели  барикади, като пламъците са достигнали един метър височина. Полицията се е опитала да пробие барикадите с бронирана техника и водни оръдия, а демонстрантите са изстрелвали по тях фойерверки и сигнални ракети. Близо 200 полицаи са ранени при сблъсъците, а над 100 протестиращи са задържани. Противопожарната служба на Хамбург съобщи, че линейки са закарали 60 цивилни в болници, в това число 11 души, които са пострадали тежко след падане от стена при опит да избягат от полицията.

В центъра на града е спряно движението на трамваите, а в други части на Хамбург водачите на автобуси отказват да се приближават до района на сблъсъците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна