Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският крал Фелипе е на посещение във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Фелипе е на посещение във Великобритания. Той ще произнесе реч в парламента, като депутатите от Консервативната партия заплашват да напуснат залата, ако предяви претенции към Гибралтар.

Бъдещето на Гибралтар е един от щекотливите въпроси, свързани с Брекзит. Дипломати изразяват опасения, че е много вероятно посещението на испанския крал да бъде помрачено от големия спор около бъдещето на британската територия. Служители на британското външно министерство /Форин офис/ очакват кралят да повдигне въпроса днес в парламента.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Розиндел предрече „буря от гняв“, ако крал Фелипе се опита да поднови „неподлежащия на обсъждане въпрос за суверенитета на Гибралтар“.

Миналата година в реч в ООН испанският крал призова за преговори за предаването на Гибралтар на Испания. Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск нагорещи обстановката в началото на годината, когато предложи Испания да има право на вето по статута на Гибралтар при бъдещо търговско споразумение. Бившият лидер на торите Майкъл Хауърд дори призова Тереза Мей на война, за да защити Гибралтар.

Държавното посещение на испанското кралското семейство вече бе отлагано два пъти – веднъж, заради политическата криза в Испания миналата година и след това, заради извънредните общи избори във Великобритания през юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна