Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мария Георгиева: Подготвят се промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция

Снимка: БГНЕС


Подготвят се промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, каза директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева. На специална пресконференция тя обясни, че няма доказателства за злоупотреби в центъра:

Излизам тук от името на целия си екип. Всичко, което зависи от нас, се опитваме да го свършим в интерес на каузата и на всички, които имат нужда от помощ.

Оставката на д-р Мария Георгиева беше поискана след твърдения за злоупотреби в клиниките за инвитро процедури. Георгиева категорично заяви, че всяка дейност, финансирана от центъра, подлежи на контрол.

Пациентски организации в сферата на репродуктивното здраве днес публично защитиха работата на Центъра за асистирана репродукция. Поводът за това са скандалните обвинения миналата седмица срещу Центъра от други две организации - за скриване на данни за успеваемостта на клиниките и за кражби на яйцеклетки.

Директори на Клиники за ин-витро процедури и пациентските организации в защита на Центъра за асистирана репродукция обмислят да сезират прокуратурата за изнесенитие според тях неистини, заяви Станимир Хасърджиев.

Мария Янева от организацията "Искам бебе"  заяви 

Днес се чувствам тук като посланик на пациентите, защото ние, пациентите, лично сме, меко казано, омърсени, обидени от неща, които се хвърлят в публичното пространство.

Мария Жекова от Сдружение "Зачатие" допълни:

В този доклад, във всичките 60 страници, няма думата "злоупотреби". Този доклад е едно добро нещо и този доклад не цели да уволнява никого – обясниха представителите на пациентските организации.

Д-р Георги Стаменов, чиито ин-витро център беше най- яростно атакуван от пациентски организаци посочи, че атаките идват, след като държавата е обявила, че финансирането на ин витро процедури става безлимитно. Той обмисля да сезира прокуратурата.

На днешния ден преди 39 години в САЩ се ражда първото бебе ин-витро Луис Браун. У нас, благодарение на Центъра, са родени 6500 бебета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна