Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Пенс: Последните дипломатически действия на Москва няма да попречат на ангажимента на САЩ към сигурността

Песков: САЩ сами ще решат кои дипломати и сътрудници да останат да работят в Русия

Майк Пенс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ сами ще решат кои дипломати и сътрудници да останат да работят в Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че приетият от американския Конгрес законопроект за засилване на санкциите срещу Москва така или иначе ще придобие вид на закон. Според Песков нормализацията на отношенията с Вашингтон изисква политическа воля:

Изходът от тази ситуация е свързан с проявата на политическа воля, процес на въздържане от политическа шизофрения, отбелязването на желание за нормализиране на отношенията и отказ от опитите за диктат на санкциите. Ние сме заинтересовани безусловно тези отношения да не бъдат подложени на ерозия в рамките на администрацията и сме за тяхното устойчиво развитие, но за съжаление констатираме, че за момента сме далеч от този идеал.

В същото време американският вицепрезидент Майк Пенс, който е на посещение в Балтийските държави, заяви, че ситуацията с дипломатите няма да бъде пречка за ангажимента на Вашингтон към съюзниците: 

Надяваме се на по-добри дни, на по-добри отношения с Русия. Последните дипломатически действия на Москва няма да попречат на ангажимента на Съединените щати към нашата сигурност, тази на съюзниците ни и на страните по света, които обичат свободата.

Според Пенс най-голямата заплаха за държавите в Балтийския регион идва именно от Москва, която се опитва да преначертава международните граници, да подкопава демокрацията и да противопоставя страните в Европа.  

Днес американският вицепрезидент е в Естония, след което заминава за Грузия, а по-късно ще посети и Черна гора. САЩ твърдо подкрепят териториалната цялост и суверенитет на Грузия – това ще бъде основното послание на започващото в сряда посещение на Пенс в Тбилиси. И трите страни изразяват опасения по повод руската заплаха и затова главното послание на Пенс по време на обиколката му е подкрепата на САЩ за тези държави, посочва Би Би Си. Освен срещи с грузинското ръководство програмата на Майк Пенс предвижда той да присъства на започналите вчера военни учения "Достоен партньор 2017" с участието на войски от НАТО и Украйна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна