Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев: Злоупотребите налагат въвеждането на уседналост за прием в I клас

Не е възприета идеята за начало на учебната година на 1 септември

| обновено на 02.08.17 в 13:10
Снимка: архив

Въвеждането за уседналост от 3 години при записването на ученици в I клас е заради случаите на злоупотреби с адресната регистрация, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато има по-малко места за учениците, отколкото са желаещите в едно училище, но критерият засега е близост до училището. Наредбата не изключва децата, които са регистрирани през последната година. Министърът обясни, че до отпадането на критерия „месторабота” се е стигнало също заради злоупотреби.

Основната част от неравенствата се формират от достъпа до педагогически специалисти, а не заради делегираните бюджети, посочи Вълчев. Имаме търсенето на определени училища, което се гради на имидж и той често не се основава на постигнати резултати. Общините трябва да определят прилежащите райони към училищата и това трябва да се направи за догодина. Правото на избор на родителите не е отнето, но предимството е за по-близо живеещите до училището, както и на по-дълго живеещите в района.

Красимир ВълчевГотови сме с изцяло нова наредба за приобщаващото образование, която ще обсъдим с партньорите, готови сме и със стандарт за финансиране на институциите. До края на годината частните училища и детските градини трябва да изявят желание да бъдат финансирани. Предстои да бъдат определени и новите минимални учителски заплати, както и видовете допълнителни възнаграждения, добави министърът на образованието.

В Министерството на образованието и науката се подготвят промени в Закона за училищното и предучилищно образование, които ще бъдат представени през октомври, които обхващат частта за финансирането, както и обвързване на семейните помощи с посещаемостта в училище.

Идеята за по-къса лятна ваканция и начало на учебната година 1 септември не е била възприета. От министерството няма да предлагат промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана с началото на учебната година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна