Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН се отказва от по-късата лятна ваканция

| обновено на 02.08.17 в 13:03
Снимка: БГНЕС


Лятната ваканция на учениците няма да бъде намалявана и те няма да учат през юли. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир ВълчевПо-дългата почивка през лятото обаче ще е за сметка на намаляване на зимната, междусрочната и пролетната ваканция.

Министърът на образованието и науката посочи:

Най-вероятно това, което можем да кажем, тъй като утре ще обсъдим графика и със социалните партньори и с членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество – това са синдикалните организации и организациите на директорите, че ще приемем предложението да не навлизаме в юли месец, тоест след 30-и юни.

Министър Красимир Вълчев застана и зад промените в правилата за прием в 1-ви клас, предвиждащи 3 години уседналост на родителите:

Каквито и критерии да заложим, ще е налице несправедливост. Има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсените в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият "близост" е най-добрият. 

Министерството на образованието предлага от догодина предучилищната подготовка да стане задължителна и за четиригодишните деца

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни
В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и на 6 години. Ние вероятно ще предложим тя да бъде разширена и към децата на 4 години. Всички изследвания – и международните, и тези, които ние имаме за страната, показват, че обхващането на децата в предучилищна възраст е ключово за това те след това да прекарат повече години в образователната система. Децата, които са били в детска градина, много по-често завършват 7-и и 8-и клас или основно образование, придобиват базова компетентност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна