Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца, за това намерение четем на първата страница на вестник "Труд". Предложението предстои да бъде направено от Министерството на образованието и науката. Според ресорния министър Красимир Вълчев законодателните промени ще бъдат инициирани през октомври и ще могат да влязат от следващата учебна 2018-2019 година, допълва изданието. В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата, уточнява "Труд".

Темата намира място и на първата страница на вестник "Сега". МОН пак иска задължително да образова и 4-годишните деца, гласи водещото заглавие на вестника. Изданието цитира думите на министър Вълчев, според когото ранното обхващане на децата в училищната подготовка е ключово за задържането им в образователната система.

"Жегата спаси ваканцията", коментира в заглавие "Земя". Липсата на климатици отказа Просветното министерство от идеята децата да учат през юли, обяснява изданието. Медията цитира мнението на учители, според които по-кратката ваканция не е за нашия климат.

Новите мерки срещу нарушителите на пътя е водеща тема на "24 часа". От 1 юли догодина пияните шофьори ще могат да избират дали да се тестват за алкохол с прецизен уред, подобен на дрегера, или с кръвна проба и медицинско изследване. Това е залегнало в наредбата на здравния министър, публикувана миналия петък. Изследването с новия уред е прецизно колкото и с кръвна проба и се използва в европейските страни и САЩ.  От Вътрешното министерство ще поставят 130 такива устройства в районните полицейски управления в страната, пише още "24 часа".

Метач пред "Пирогов" спъва тол системата, е водещото заглавие на "Стандарт". Изданието цитира стенограмата от заседанието на кабинета, който вчера прие своята управленска програма. По време на срещата на правителството премиерът Бойко Борисов казва, че е направена проверка кой непрекъснато обжалва решенията по тол системата. "Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов". Нали разбирате? Това е блокаж", заявява министър-председателят. Заради липсата на тол система държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден, допълва "Стандарт".

Кметицата на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ заложи 10 декара земя за 140 хил. лева заем за спасяването на общинската белодробна болница, пише на първата си страница "Дума". Кредитът е за 5 години и стана факт, след като общинските съветници промениха статута на терена от публична в частна общинска собственост, допълва лявото издание. Социалисти предупредиха, че заемът ще доведе до намаляване на цената на земята.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!