Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега е времето на персеидите

| обновено на 09.08.17 в 09:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дъжд от „падащи звезди“ можем да наблюдаваме в следващите нощи. Метеорните потоци, характерни през този период от годината, са известни като „персеиди“.  Единственото условие, за да ги видите, е да се отдалечите от светлините на града.

Особено подходящи за наблюдение около София са планините Люлин и Плана, тъй като имат равнинни места, които позволяват да се разположите удобно на земята и да съзерцавате „падащите звезди“.

Може би няма човек, който да не е чул поверието, че виждайки „падаща звезда“, трябва да си намисли желание, което непременно ще се сбъдне. Научното наименование на „падащата звезда“ е метеор, като потоци от тях са активни през цялата година, каза ас. Григор Николов от Института по астрономия към БАН.

Макар явлението да е видимо от края на юли до средата на август, най-интензивният поток от метеори ще премине през този уикенд. Николов препоръчва да не забравим да се екипираме с топли дрехи, особено ако къмпингуваме на открито, тъй като през нощта градусите са доста по-ниски. 

И през тазгодишното преминаване на персеидите, учените отново ще направят изследвания на метеорните потоци, за да се разбере плътността на частиците и какво се е изпарило от кометата Суифт-Тътъл, допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна