Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Катар с работна визита в София

Снимка: БГНЕС

Държавният министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи пристига днес на работно посещение в София, което е част от балканската му обиколка. Акценти в разговорите с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ще бъдат двустранните отношения, борбата с тероризма и енергийната сигурност. Срещата е ключова, тъй като от 1 юли България представлява Евросъюза в Доха, където все още няма постоянна европейска делегация.

Визитата на Султан Бин Саад Ал-Мурейхи в София е в момент на остра дипломатически криза в Близкия изток, след като в началото на юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар, заявявайки, че държавата подкрепя екстремизма. Катар отрича обвинението. Развитието на политическия диалог с партньорите от ключовия за региона Съвет за сътрудничество в Персийския залив ще бъде във фокуса и на срещата на вицепремиера Захариева с катарския външен министър.

Султан Бин Саад Ал-Мурейхи е сред най-изявените представители на катарската дипломатическа служба и е вторият човек по старшинство във външното министерство на Катар. Бил е част от кабинета на престолонаследника. Последователно е посланик в Рим и в Атина, а след завръщането си в Катар от 2016 г. е назначен за държавен министър на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна