Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите секвои в местността Ючбунар ще се състезават в конкурса "Дърво с корен 2017"

Снимка: kustendil.com

Трите секвои в местността Ючбунар над Кюстендил, чиято възраст е над 130 години, са регистрирани и одобрени да се конкуриратза приза в конкурса "Дърво с корен 2017". Официалното гласуване ще започне след 15 септември 2017 г. на сайта на конкурса.

Трите секвои в местността Ючбунар, до село Богослов, са засадени от лесовъда Йордан Митрев, след като негов приятел моряк ги донесъл от Северна Америка. Дали по примера на лесовъда Митрев, но този вид се разпространява в Кюстендилско. Секвои дори се извисяват и по частните дворове в близките села. Защо трите секвои трябва да спечелят приза "Дърво с корен", мотивира номинацията им Силвия Михова шеф на туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил:

Височината им е над 30 метра. Обиколката на ствола на най-голямото е 9 метра. На другото е 8,20 м. А средното, което е притиснато от двамата си братя, е с 3,90 м. Общата им обиколка е 21,10 м. Това е единствената в България гора от секвои и се предполага, че трите вековни дървета са най-старите и най-високите от вида в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна