Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията на Каталуния е идентифицирала нападателя от Барселона

| обновено на 21.08.17 в 10:48
Юнес Абуякуб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията на Каталуния обяви в туитър, че е идентифицирала шофьора, който се вряза с бус в пешеходците на булевард "Рамбла" и уби 13 души. Засега обаче властите не съобщават името му.  

Вътрешният министър на каталунското правителство Хоаким Форн съобщи, че основната теория, по която работят разследващите атентата в Барселона, е, че Юнес Абуякуб е шофьорът. Всичко сочи към него, подчерта министърът и добави, че нападателят от Барселона е обявен за издирване в цяла Европа. Вчера властите не отрекоха, че Абуякуб може да е избягал във Франция.

По-рано испанската новинарска агенция Колписа публикува фотография на терориста, извършил нападението в Барселона. Снимката е направена на 10 август край град Камбрилс на пункт за заплащане на тол такса. На нея е заснет мъж на волана на микробус "Фиат", използван за атаката. 

Другият автомобил, използван при нападението в Камбрилс, при което загина една жена, Снимкае бил засечен за превишена скорост от камера седмица по-рано в района на Париж, съобщи вестник "Паризиен". Според изданието засега френските следователи не откриват пряка оперативна връзка с терористите в Испания. Те предполагат, че колата само е минавала транзит през Франция. 

Според испански медии автомобилът "Ауди", с който беше извършено нападението в Камбрилс, е бил собственост на Мохамед Ааля, арестуван след атаката в Барселона. Един от братята му е бил убит в Камбрилс, а друг негов брат, също заподозрян, че е част от групата, е в неизвестност.

Антитерористичните операции на полицията продължават, като тази нощ са извършени нови обиски в град Рипол, където бе установено, че са живели повечето от организаторите на нападенията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна