Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се контактната група по кризата в Украйна да обяви спиране на огъня в страната

| обновено на 23.08.17 в 08:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контактната група за уреждане на кризата в Украйна се очаква да обяви днес прекратяване на огъня в страната преди началото на учебната година.

В телефонен разговор снощи предложението е било подкрепено категорично от лидерите на страните от Нормандската четворка – Русия, Украйна, Франция и Германия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Владимир Путин, Петро Порошенко, Еманюел Макрон и  Ангела Меркел изразиха надежда, че прекратяването на огъня ще помогне за трайното подобряване на ситуацията със сигурността, което е в интерес на учениците и на цялото население на Донбас. Това се казва в обща декларация на лидерите от Нормандската четворка. Те са се ангажирали да продължат личното си съдействие за по-нататъшно изпълнение на мерките, приети през февруари 2015 г. в Минск.

Междувременно американският министър на отбраната Джеймс Матис пристига на посещение в Украйна, за да потвърди намерението на Вашингтон да се придържа към стратегическото си партньорство с Киев, предаде агенция "Новости". Основната му работна програма ще започне утре, когато е Денят на независимостта на Украйна. Преди визитата Матис потвърди, че САЩ ще продължат да помагат на украинските въоръжени сили с подготовка и оборудване. Заедно с него в Киев ще бъде и специалният пратеник на Вашингтон за преговорите за Украйна Кърт Волкър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени