Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден кръг от преговори за размера на МОД, работодателите отказват участие

Д. Бранков: Практиката при минималните осигурителни доходи показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд

Снимка: БГНЕС

За пореден път работодателите отказват да участват в разговорите със синдикатите по определянето на размера на минималните осигурителни доходи (МОД) по браншове. Поредният кръг от преговорите започва днес, но пред "Хоризонт" заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков потвърди, че национално представените работодателски организации няма да отидат на срещата:

Имаме официално заявена позиция по този въпрос. Вече втора поредна година неучастие в преговори за определяне на минималните осигурителни прагове, а причините за това са широко известни – такава практика не съществува в държавите-членки на ЕС. Практиката при минималните осигурителни доходи показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд.

Ако диалогът не се състои, за поредна година ще се наложи министърът на труда и социалната политика да определи размера на минималните осигурителни доходи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна