Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен съвет реши, че проектът за крематориума в Куклен не противоречи на екологичното законодателство

| обновено на 23.08.17 в 13:50
Снимка: Кремена Данева

Инвестиционният проект за изграждане на крематориум върху частен терен в Община Куклен не противоречи на екологичното законодателство – реши експертният съвет, който заседава по казуса в Екоинспекцията в Пловдив. Преди заседанието жители на общината и на Крумово протестираха за пореден път с искане за спиране на проекта. 

Несъгласни с построяването на съоръжението в близост до града, който и без това страда от работата на големите предприятия в съседство, протестиращите отново изтъкнаха своите аргументи:

Не искаме допълнително замърсяване. Не желаем на нашата територия да функционира съоръжение, което се свързва със смърт, с негативни емоции, там, където работят хора, в близост до Асеновградско шосе, летище. Абсолютно индустриална зона, каза една от недоволните.

Поканихме широк кръг от специалисти за участие в експертния съвет, каза след гласуването заместник-директорът на екоинспекцията Димитър Димитров. Не се очакват някакви увреждания на околната среда и опасности за човешкото здраве.

Решението подлежи на обжалване в съда, уточни още Димитров:

Съдът прецени, че е законосъобразно решението. Община Куклен има право, съобразно Закона за устройство на територията, да прецени дали да се разреши, или да не се разреши това строителство.

Протестиращите бяха категорични, че ще отстояват с всички законови средства позицията си. Готови са дори на блокада на пътя Пловдив – Асеновград. На мястото бе и кметът на Община Куклен Мария Белчева, която застана в подкрепа на исканията на съгражданите си.

Инициативният комитет от протестиращите е събрал и подписите на близо 2 хиляди души от целия район.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна