Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев: В нашата политика няма стратегия и политика за вреда на Сърбия

| обновено на 23.08.17 в 17:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Скопие никога не е имало намерение да извършва каквито и да е разузнавателни дейности, против която и да било съседна страна. Това заяви македонският премиер Зоран Заев. Пред сръбския "Блиц" Заев коментира обвиненията на Белград, че страната му извършва офанзивна шпионска дейност, заради които Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие.

Зоран Заев подчерта, че новата власт в Скопие е изцяло посветена на изграждането на добросъседски отношения със Сърбия. По думите му правителството подкрепя призива на официален Белград да защити двустранните отношения между двете държави. Заев определи като "фалшиви новини" появилите се информации, че македонското правителство е сключвало споразумения с Албания, които вредят на сръбските интереси. В нашата политика няма стратегия и политика за вреда на Сърбия, каза още македонският премиер.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Македония Зоран Заев са обсъдили всички нови обстоятелства в двустранните отношенията – съобщава сръбският вестник "Блиц". Изданието посочва, че въпреки политическите различия двамата са постигнали консенсус за запазване и развитие на приятелските връзки.  

По-рано Заев изрази надежда, че разговорите ще решат всички евентуални недоразумения.

Искрата между Белград и Скопие пламна, след като президентът Александър Вучич обвини Скопие в шпионска дейност, в която е намесена трета страна. Той отрече под трета страна да е имал предвид Русия. Македонските медии допуснаха, че реакцията на Белград е провокирана от намеренията на кабинета на Заев да подкрепи приемането на Косово в ЮНЕСКО.

Дипломатическите совалки през деня продължават и с телефонен разговор между външните министри на двете държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!