Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната комисия по сигурността на информацията отвхърли жалбата на Георги Гатев за достъпа му до тайни

Снимка: БГНЕС
Държавната комисия по сигурността на информацията отхвърли жалбата на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев срещу решението на ДАНС да го лиши от достъп до класифицирана информация.  За "Хорозонт" той обяви, че ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

Жалбата е отхвърлена с лаконично съобщение – без мотиви. Без мотиви е и решението на ДАНС за лишаването му от достъп до тайни, каза Георги Гатев. Той коментира, че не е изненадан от този развой.
 
Гатев заяви, че въпреки липсата на мотиви, което ще затрудни подготовката на жалбата му до съда, няма да се откаже да търси правата си. По думите му, ще го направи, въпреки че възможността за съдебен контрол на решения, свързани с отнемане до достъпа до класифицирана информация, е от миналата есен и почти няма съдебна практика по нея.
 
За проблем около заместник-председателя на Бюрото за контрол на СРС съобщи първо прокуратурата. Според нея Георги Гатев неправомерно е консултирал разследвани магистрати при попълване на заявления за информация дали са били обект на незаконно подслушване. Това, според ДАНС, го прави ненадежден да пази тайни, поради което и той остава без достъп до тях. 

В коментар за казуса "Гатев" председателят на Националното бюро Бойко Рашков заяви, че случващото се е злонамерена атака срещу Бюрото с цел сплашване и с участието на ДАНС и прокуратурата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна