Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Букурещ е водеща тема за вестниците в Румъния. 

"Йоханис - Макрон, договорки с резерви", пише днес в заглавие в. "Адевърул". Изданието  допълва, че президентът на Румъния Клаус Йоханис е избегнал да даде директен отговор на френския си колега по темата за промените в директивата за командированите работници. От своя страна Макрон не даде ясен знак, Франция би подкрепила изцяло приемането на Румъния в Шенген.

На кратко, нито един от двамата лидери не чу от устата на другия твърда подкрепа за целите в дневния си ред, отбелязва "Адевърул".

"Първите наземни ракети за противовъздушна отбрана с етикет "Произведено в Румъния", е водещото заглавие на румънското издание "Економика". В рамките на три години Румъния може да стане страна производител на системи за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег на действие под егидата на френския концерн МБДА, отбелязва медията. Плановете са уточнени при посещението на Макрон в северната ни съседка.

Вчера френската компания, която е европейски лидер в сферата на тактически ракетни системи, подписа в Букурещ меморандум за разбирателство с румънска държавна компания в сферата на отбраната. Целта е развиване на механизъм, чрез който от една страна румънските въоръжени сили ще бъдат снабдени с ракети за въздушна отбрана последно поколение, а от друга - на местно ниво ще им бъде осигурено производство и поддръжка от страна на румънската отбранителна индустрия.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!