Агенцията по храните е открила нова партида яйчен прах, заразен с фипронил. Доставката е 500 кг. Подобно на първата партида и тя е от Германия. 93 кг от продукта са вложени в производство на 13 тона сладолед, който също е изтеглен от пазара. Цялото количество е било на склад и не е стигнало до потребителите.
Агенцията по храните продължава проверките и не изключва в страната да има и други доставки на продукти с фипронил, тъй като, до момента на избухването на скандала преди около два месеца, в Европа не е имало изискване за лабораторни изследвания и документи, които да доказват липса на забраненото вещество. В един тон сладолед се влагат не повече от 1 00 килограма яйчен прах, уточни доктор Николов. Според него, това са нищожни количества, които не са опасни за потребителите. Нито у нас, нито в Европа обаче са правени изследвания за допустимите нива на фипронил, тъй като той, по принцип, е забранен за употреба.
Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ, съобщават от Агенцията. Всички фирми, които използват в производството си яйчени продукти ще бъдат задължени да ги изследват за наличие на фипронил, заяви директорът на Областната дирекция по храните доктор Камен Николов по повод откритата втора партида